Wednesday, October 28, 2009

Apa itu Undang-Undang

Menurut Wikipedia Bahasa Melayu (ms.wikipedia.org/wiki/Undang-undang)

“Undang-undang merupakan satu sistem peraturan atau norma yang cuba diikuti oleh ahli-ahli masyarakat. Biasanya ini adalah peraturan sesuatu negara. Jika peraturan-peraturan ini dilanggar, orang yang melanggar peraturan tersebut mungkin dihukum atau didenda oleh mahkamah/polis. Peraturan ini biasanya dibuat oleh pemerintah negara tersebut supaya rakyatnya boleh hidup, bekerja dan bersosial antara satu sama lain. Kadangkala, undang-undang juga dibuat oleh sekumpulan orang yang berfikiran sama.”

Sixthformlaw.info pula mendefinisikan undang-undang seperti berikut:

“It is possible to describe law as the body of official rules and regulations, generally found in constitutions, legislation, judicial opinions, and the like, that is used to govern a society and to control the behaviour of its members, so Law is a formal mechanism of social control. Legal systems are particular ways of establishing and maintaining social order.”

Saya setuju dengan kedua-dua definisi di atas. Undang-undang dicipta supaya manusia boleh hidup dengan aman dan harmoni di dalam satu-satu masyarakat. Cuba bayangkan sekiranya tiada undang-undang di muka bumi ini dan manusia dibenarkan berbuat apa sahaja yang mereka sukai, tentu keamanan dan kedamaian tidak akan wujud. Sedangkan dengan pelbagai undang-undang yang ada pun manusia boleh berperang dan membuat pelbagai kerusakan, ini pula jika tiada undang-undang!

Allah sememangnya menjadikan kita ini makhlukNya yang memerlukan panduan dan peraturan. Itulah sebabnya diturunkan Al-Qur’an dan Kitab-kitabNya yang lain yang di dalamnya terkandung Syari’at yang boleh membimbing manusia ke arah keamanan dan kesejahteraan. Para Nabi dan Rasul pula diturunkan sebagai contoh bagaimana seharusnya manusia menjalani syariat tersebut.

Mahasuci Allah yang Maha Besar, selamat dan sejahteralah manusia yang berpegang kepada Syari’atNya. Sesungguhnya janji Allah itu senantiasa benar!

1 comment: